Петър Неделчев – PEZ : “Гледам просто нещата да се случват, както и двете страни желаят”

След кратка лятна почивка, една от най-новите и четени рубрики на 359 HIP HOP – “От другата стана на музиката” се завръща.

До сега в рубриката ви срещнахме с Антон “G.F.E” Иванов (MF Zanimation), Петко Иванов – Fang (Hood’G’Fam”), Бате Пешо (Studio Buster), Петър Кузмов – SEFU (Centeo Productions), Лъчо Добрев – Tr1ckmusic и Димитър Ганчев – Майт (Digital Plus).

Днес ще ви запознаем с Петър Неделчев – PEZ.

Петър Неделчев – PEZ е роден в Стара Загора и се занимава с музика от 1998 година. От 2005 година насам се занимава само с бийтове и работи с едни от най-големите български хип хоп артисти.

181083_422293347867738_1505640553_n

359: За начало винаги караме гостите ни да се опишат с 3 думи. Кои са твоите думи?

PEZ: Бърз,смел и сръчен.

359: От колко време се занимаваш с музика? Как започна всичко?

PEZ: Занимавам се с музика от 2000 година. Всичко започна като на шега. Слушахме разни касетки и cd-­та, с моите авери и решихме и ние да си направим рап група, а нямахме бийтове. Така започнах да разцъквам Hip Hop Ejay, както и повечето бийтмейкъри на моята възраст, а след това лека полека преминах към FL Studio и Propellerhead Reason.

359: През 1998 година казваш, че са първите ти допирни точки с рапа под името PEZ a.k.a Pezoto или TAG –a? Рисувал си графити, нали? С какви чувства си спомняш това време и какво означава PEZ всъщност?

PEZ : PEZ идва от PEZOTO и няма нищо общо с бонбонките PEZ, както повечето хора си мислят. Това е просто TAG. Исках да звучи благозвучно като Леонардо да Винчи или Микеланджело, а и в самото име PEZ първите две букви са от моето истинско име – Петър. Тези времена са оставили в мен само добри спомени, незабравими мигове и добри приятели.

359: Разкажи ни за първата ти група от 2000 години – Акарджа?

PEZ: Групата AKARJA носи името на квартала в който живея, а именно Акарджа махала. В нея първоначално бяхме аз, Смокаря и едно момче с псевдоним Чо. След това към нас се присъедини и небезизвестният казанлъшки рапър – Пророка а.к.а. PRR. Имаме записани около 3 албума, в домашни условия за периода 2000г. – 2005г. След това живота ни грабна и всеки сам по своя път.

359: През годините си работил и в други стилове като: HOUSE,POP,DUBSTEP,R&B. Какво те накара да продължиш с хип хоп и кой друг стил харесваш извън него?

PEZ: Работил съм по много и най-­различни проекти в по­-горе изброените стилове, но хип­ хопа ми е на сърцето още от дете.Те нещата сами се наредиха. Човек не може да избяга от съдбата си. В музиката граници няма. Харесвам всичко, което е направено с вкус и точност към детайлите.

359: След 2005 годинa ти продължаваш само с бийтове, защо?

­PEZ: Продължих само с бийтове, защото реших, че няма какво да кажа вече на хората. Никога не се знае обаче, дали няма да изскоча с някое солово EP в скоро време.

359: Ти си работил с огромна част от българските хип хоп артисти F.O., T.H.A, HIGHASS, UGLY, LEXUS, DIM4OU (както и голяма част от MFZanimation), ZANDRA VOX, LITER JACK, SEFU, 5 STOTAKA, MINKO, RAGGA ONE, ANDRE, SISTAH,VARNA SOUND, RDMK , PROTEST.

Как си избираш хората, с които да работиш или те те избират?

PEZ: ­В повечето случаи като ми хареса дадено МС как реди,  аз сам предлагам да направим колаборация, но има и случаи в които самите МС­- та ми предлагат общ проект.

359: Строг ли си с хората, с които работиш?

­PEZ: Винаги съм отворен към идеи. Дори и нещо да не пасва в даден проект, обсъждаме го и винаги се стига до консенсус. Гледам просто нещата да се случват, както и двете страни желаят.

359: Колко е важна дисциплината в музиката?

PEZ: ­Ако искаш една машина да е добре смазана и на функционира добре, трябва да има дисциплина.

403976_254847541278987_770249067_n

359: Има ли нещо, което те дразни в българската хип хоп сцена?

­PEZ: Има доста неща, които ме дразнят. Сигурно няма и да се променят, защото се намираме на Балканите, а тук всички знаем какъв е манталитета на хората. Радвам се единствено, че нещата вървят напред и има светлина в тунела.

359: През 2012 г. пусна компилация под името “Сговорна дружина хип­ хопа повдига” VOL1., в която взеха участие мс-­та от цяла България. Разкажи ни малко повече за проекта?

PEZ: ­Просто се събраха проекти с хора от цялата страна и реших, защо пък да не ги пусна в компилация. Радвам се, че всички тогава откликнаха. Не се бавиха със записи и всичко стана за един, два месеца.

359: Кога да очакваме името “Сговорна дружина хип­ хопа повдига” VOL.2

­PEZ: Събрал съм около шестнадесет трака. Имам още малко работа по звука и да се надяваме до края на 2014 година да пусна и VOL 2.

359: Разкажи ни за проектите с UGLY ( ON POINT CREW)?

PEZ : ­Всичко започна преди години когато говорих с Мартин (Chernogled) за общ проект. Лека полека направих два албума на групата План Б. С течение на обстоятелствата едното момче от План Б – КМС а.к.а. Al 100 ми каза за групата си с Kaskata, а именно К2 а.к.а UGLY и започнахме работа и с тях. Един вид, реших да ударя рамо на момчетата с бийтове, като работатa ми с тях продължава и до днес. Скоро ще има доста изненади от тях, така че бъдете готови.

359: Доста интересен проект е “FOLKCORE” с Минко. Разкажи ни повече за него?

PEZ: Минко участва в един от албумите на Ugly. Писахме си покрай този проект.Той ми сподели какви идеи има за албум, всичко изцяло с Български мотиви. След като ми каза това нямаше смисъл да се замислям. Гайдата и народните инструменти са ми много присърце. Албумът стана доста свеж. Има тежки тематики има и такива за маса. Две от песните дори са клипирани. Едната от Шошо, а другата от Centeo.

359: Разкажи ни за “From the Earth to the end of the Universe” с T.H.A

PEZ: ­Проекта с T.H.A. a.k.a. Buchkata ще е следващото ниво. Всичко се изпипва както си му е реда, затова и албума се забави малко, но тези които го чакат няма да съжаляват. Има проекти с МС-та от цялата страна Lexus,Toto, RDMK, Andre, Liter Jack, Edinaka, Sve, Klavdia, PetRoll, Kmc. Mоже и да пропускам някой в бързината.

359: Какво слуша PEZ? Топ 5 БГ и топ 5 USA имаш ли?

PEZ: От бг сцената слушам всичко на Highass, Ugly, Centeo, MF Zanimation, Varna Sound, DRS+, Qvkata Dlg и Madmatic, Маната и Керанов, Sofia 1000, XPRSN, Hill Homiez, Logo5. От US сцената се кефя на Schoolboy Q , Tech N9ne, Wu­Tang си ги слушам от как се помня и още много други.

359: Ако имаш възможност да направиш бийт и колаборция със световен артист, кой ще бъде той?

­PEZ: Много се кефя на Royce Da 5 9, ако имах възможност бих направил за него или за неговата група Slaughterhouse.

359: Напоследък често те засичаме с MF Zanimation. Какво се случва там? Какво да очакваме?

PEZ: ­Доста интересни и качествени неща. Едно от тези неща вече излезe, а именно ONE SHOT­-a с F.O. . Работи се и по други проекти с доста от членовете на занималнята. Феновете няма да останат разочаровани гарантирам.

359: По колко време прекарваш в студио?

PEZ: ­Може да се каже, че студиото е работното ми място, ако магазина, в който работя може да се нарече студио. Повечето проекти ги започвам на работа и след работа се дооправят у дома на мониторните колони. Иначе отговора на въпроса ти е 24/7.

359: Имаш ли проект, който съжаляваш, че си напрaвил?

­PEZ: Досега не съжалявам на нито една песен. Важното е хип­ хопа в България да се развива. Не съжалявам за тези, които съм направил, а за тези, които не съм.

359: А такъв, който не си направил, но искаш да направиш?

PEZ: Преди време бях започнал един ремикс на No Comment, но така и не го довърших. Много ми се иска и песен с DRS+.

359: Разкажи ни малко повече за проекта ти с F.O. и неговият ONE SHOT

­PEZ: За One Shot­- a всичко стана много бързо. F.O. ми се обади вечерта преди да тръгна за Дубай. Аз му обясних, че си събирам багажа и може да не ми остане време за направата на бийта, и да го оставим след като се върна. Бяха ми останали 40 минути преди да тръгна и реших да пробвам. Не се знае на човек кога ще му дойде музата за нещо. Седнах и след трийсетина минути му пратих демо на бийта. Мишо полудя. След това остана само да го аранжираме малко и готовия продукт беше на лице.

359: Какво да очакваме от теб през новия сезон?

PEZ: Предстои излизането на два – три албума,  в които имам участие. Албума с T.H.A. е нещото, което трябва да излезе първо. След това имам проект с един от членовете на Centeo – Danny Morales, с които работим по албум – ­Балканика ( Нещо подобно на албума с Минко – изцяло с Балкански мотиви).Трябва и албума на F.O. да излезе там също имам участие с две, три песни. Отделно си работя с моите хора Ugly, с които си вадим песни постоянно. Скоро може и нов албум с тях да направим.

359: Какво ще пожелаеш на феновете ти и читателите на 359 HIP HOP?

­PEZ: Да вярват в себе си и да слушат качествен хип­ хоп.

971128_677564635591726_466565379_n