R. Kelly с иск срещу затвора в Бруклин

R. Kelly подаде иск срещу затвора в Бруклин, в който е настанен, след като бе осъден на 30 години лишаване от свобода заради сексуални престъпления, предаде Ройтерс. Изпълнителят твърди, че неоснователно е бил поставен под засилено наблюдение заради опасения, че може да посегне на живота си след получаването на присъдата на 29 юни, допълва БТА.

Адвокатката на Кели цитира прокурор, който заявил, че според юридическите съветници на затвора, по указание на психологическия отдел Ар Кели е поставен под наблюдение заради редица причини като възраст, вид на престъплението, известност и присъда.

Изпълнителят на “I Believe I Can Fly” твърди, че “суровите условия”, при които е поставен, са довели до “тежък психически стрес” и това се равнява на жестоко и необичайно наказание, което нарушава Осмата поправка на конституцията на САЩ. Той иска компенсации и възстановяване на щети за сума, чийто размер не се посочва, макар че според внесените документи става дума за 100 млн. долара.

Кели, чието пълно име е Робърт Силвестър Кели, е сред най-известните личности, осъдени за сексуално насилие в рамките на кампанията на движението срещу сексуален тормоз #Азсъщо. Обвиненията срещу него бяха, че се е възползвал от известността и богатството си, за да примамва жени и непълнолетни момичета с цел секс. Той беше признат за виновен по обвиненията в сексуален тормоз, в ръководене на мрежа за сексуална експлоатация на млади хора, включително и на непълнолетни в продължение на десетилетия, както и в рекет.