“РАЗБЪРКАЙ ГО – ДА СЕ ОПРАВИ” – Спектакъл на Нешка Робева и Влади Въргала

“Разбъркай го – да се оправи” е заглавието на най-новия предизвикателен комедиен спектакъл на Нешка Робева и Влади Въргала, който ще бъде представен на 22 май от 20:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата (НДК).

Събитието е част от XX “Салон на изкуствата”, който се провежда в Двореца, а от екипа създал сатирата обещават много заразителен смях и забавление за публиката.

Под режисурата на Въргала “Разбъркай го – да се оправи” се “забърква” сатира, комични и драматични ситуации, които се преплитат с майсторското танцовото изкуство на момчетата и момичетата от трупата на Нешка Робева.

Спектакълът задава актуални за днешното време въпроси като: “Дали любовта или парите са по-силни?” – “Всичко е пари!” или “Всичко е любов!” и “Възможен ли е бракът по любов?”

Със замах историята сменя ролите на двата пола и превръща мъжете в жени, отнемайки им силите, за да ги размени. Водещи в сюжета са двата контрастни образа на Крилатият и Рогатият, които слизат на земята заради един облог. Но дали всеки един от тях ще докаже своето твърдение и кой ще спечели залога?

ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА
Веднъж, разхождайки се из небесните владения на своя баща, се срещнали Крилатият и Рогатият. И както от памтивека се случва заспорили. Дали любовта или парите са по-силни. „Всичко е пари”, разпалено твърдял Рогатият, „Не-е-е, всичко е любов”, благо му отвръщал Крилатият. Пари – любов, любов – пари, наддумвали се те, докато в спора не се намесил, като арбитър баща им – Създателят.
Крилатият посочил за пример двама млади, които се обичали и селото се подготвяло за сватба. Сватба и то по любов… Рогатият се обзаложил, че сватба по любов няма да има.
И тъй, като се очертавало да спорят векове, дори хилядолетия, Създателят решил да ги изпрати на земятя, където на практика всеки да докаже твърденията си.
Крилатият поискал разрешение, ако в Родината на младите не се получи, да обиколи света, но да намери място, където да ги ожени. По любов!
Рогатият, обвинявайки мъжете за всички неразбории на Земята, пожелал да получи разрешение да им отнема силата и да я дава на жените, когато прецени.
Речено – сторено. Крилатият и Рогатият светкавично се пренесли на Земята, където двамата млади танцували и с радост очаквали сватбата си. Крилятият тържествувал, докато само с появат на Рогатия, мъжете не се сетили, че булката няма зестра, а младоженеца пари. Да, защото мъжете решават, тъжно помислил Крилатият. С един замах на плаща си, Рогатият превърнал мъжете в жени, отнел им силата и я дал на жените… И о, Богове, придобивайки сила и власт, жените тутакси се преобразили. Станали досущ, като мъжете…
Крилатият не се отчаял, повел младите и право в съседна Турция… За съжаление, там картината се повторила.
И така от град в град, от държава в държава, докато Крилатият на се уморил и почти изгубил надежда… Рогатият тържествувал…
В края на дългото пътуване, младите и Крилатият, решили да се приберат у дома. Попаднали в циганската махала. Там парите нямали власт – просто защото ги няма. Като видели младите, заобиколили ги, увлекли ги в танците, радвайки се на живота…
Докато на стария циганин не му писнало и се обърнал към Създателя, доста троснато с въпрос: „Докога? Няма ли да ги женим тия?”
Създателят това и чакал, гръмнала музиката, запяло, заиграли, оженили ги младите. И Крилатият и Рогатият се хванали на хорото…
Три дена яли, пили и се веселили…

НДК, зала 1
20:00 часа , 22 май 2015
Билети на касата на НДК и в мрежата на www.ticketportal.bg