Роди ли сe Хип-Фолкът?

Преди дни най-добрият български рапър в последните години 100 Кила пусна песен с поп-фолк изпълнителката Цветелина Янева. Тракът с име „4 червени луни“ беше приет на нож от феновете на рапъра, докато привържениците на чалга дивата са доволни от проекта им с Килата. Последното е повече от разбираемо. Поп-фолк музиката вече не е интересна на никого. Този жанр умира.

По клубовете се въртят само рап парчета. Голяма част от тях са на български изпълнители, а още по-голям процент от пусканите песни са именно на 100 Кила. Търсената популярност и възраждане на интереса към чалгата е видна за всички, а ние ще ви светнем и за нови проекти между рапъри и чалга изпълнители, но малко по-надолу в текста.

Поп-фолк музиката е чувствителна тема за огромна част от феновете на рапа. Именно заради това през годините се насади мнение, че хип-хопът дори воюва с чалгата. Правеха се дебати в най-различни телевизионни предавания на тази тема, а още си спомняме моментът, в който Ицо Хазарта попита дали Азис ходи на участия, когато е в мензис. Въпреки че отговор на този въпрос няма и до днес, чалгата си остава враг на хип-хопа. Поне според феновете, които, като чуят тази музика, се кръстят и бягат на далеч от заведенията, в които я пускат. И никога не се връщат! Проектите на рапъри с поп-фолк изпълнители тотално бяха анатемосани от привържениците на уличния жаргон.

Спомняме си как Играта даде началото на дуетите между двата стила музика с общите проекти с Десислава. Устата пък тотално бе зачеркнат от рап средите заради колаборациите със Софи Маринова.

Лейди Б направи обща песен с Таня Боева, а Alex P дори качи Анелия на сцената на 359hiphop awards. Преди по-малко от година DEE и X пуснаха клип с Мария. Певица, която прякорът й е по-известен от песните – Мара Отварачката. Ванко 1 записа с Азис.

През годините не веднъж един от класиците ни в рапа Спенс признаваше, че е имал оферти от доста поп-фолк певици за дуетно парче. Изпълнителят на вечните хитове “Ти навярно си прав”, “Писна ми” и “Направи ме” отказваше и да чуе. В последно време Спенс обаче отново е обект на интерес. Поп-фолк изпълнителка почти го е навила за общо парче. Времето ще покаже дали ще има подобен трак или не.

Как обаче ще реагирате, ако ви кажем, че в момента и други български хип-хоп изпълнители вече РАБОТЯТ по песни с чалга фурии? Една от любимите групи на хип-хоп феновете Скандау, която се развива с всяка нова песен, снима клип с Алисия.

И докато чалгата определено печели от внимание, интерес и популярност на гърба на хип-хопа, какво печелят рапърите от всичко това? Феновете са категорични – пари.

Именно на такива атаки е подложен 100 Кила в профила си във Фейсбук в последните дни. Разгневени фенове пишат като коментари под поста му на песента с Цветелина Янева – “Продаде ли се, Кила?”

Със сигурност привържениците на най-добрия ни рапър не правят това от злоба. Правят го, защото се чувстват предадени. Боли ги. Има разлика.

Почти не успяхме да намерим положителен коментар за песента на 100 Кила с Цветелина Янева в коментарите във Фейсбук профила му. Най-дръзкият по адрес на рапъра е колаж с Паулу Коелю, който казва: “Не е срамно да молиш за късче хляб. Срамно е да духаш за айфон”.

Представяте ли си пък за какво духат чалга изпълнителките?

Рапът е уникален стил, който си остава неповторим. Той се разви светкавично в последните години, както на световно ниво, така и у нас. Вече си имаме и хип-хоп награди. За следващата церемония трябва ли да се връчва статуетка и за най-добра колаборация с поп-фолк изпълнител?

Въпросите, които пораждат една колаборация са много. Най-важният е: Защо? Следват останалите: Рапът ли се продаде на чалгата? Чалгата ли иска да е модерна и си плаща за това? Рапът ли е новата чалга? Роди ли се хип-фолкът? Какво печелят рапърите, тъй като със сигурност са наясно как ще реагират феновете им?

Отговорите се въртят около една едничка дума – пари. Така казват хората, благодарение на които има 100 Кила, има Спенс, има и всички останали. И щом е така, явно парите са по-важни от феновете. Така е от днес, а парите няма да върнат вчера.

Виж още:
10 причини, че българският рап се разви през годините
Бате Доуен за 359TV: Рапът се пробуди, а чалгата умря
Видео: Акага & Ицо Хазарта – Маймуни
Спенс прави парче с поп-фолк певица от “Пайнер” на английски