Роми атакуваха и пребиха от бой едни от най-добрите танцьори в България

Добър ден. Започвам веднага с един въпрос – гледахте ли късната емисия новини снощи? Или сутрешния блок тази сутрин? Ако да, предполагам сте чули за боя между българи и роми в Орландовци късно снощи, който кажи-речи всички водещи медии в България отразиха. Ако сте пропуснали – няма страшно. Ето ви кратък репортаж от сутрешния блок на NOVA в неделя.

И сега, тъй като четете тази статия в 359hiphop (егати, тези и новинарска агенция ли станаха?), може би на повечето от вас хората, които застанаха пред камерите в горното видео са ви се сторили познати. Момичето, което първо започва да разказва за случката се казва Стефи и е водеща на нашето предаване за танци Dance Culture. Момчетата пък, както и самата Стефи са танцьори в най-добрата брейкденс формация за 2014-та година X-Energy Crew.

xnrg 359 awards

Точно така. Потърпевшите от вчерашния “инцидент” са именно X-Energy, а “леките наранявания” за които говорят по новините включват извадено рамо, счупени ребра и пункция от белия дроб. Нищо работа. Излизаш в събота вечер след дълга работна седмица да разпуснеш с приятели в парка, група роми (не, майната му – цигани) почват да вдигат прах около теб, докато от колите им звучи силна музика (предполагам всички се досещате за стила), правиш им забележка за държанието и те в отговор те пребиват от бой. Нормална събота вечер в столицата, нали така?

И след цяла вечер, прекарана съответно в болници и РПУ-та, държавата ни пак мълчи и стои пасивна. След още един-два дни и новините ще отшумят и след месец повечето хора дори няма да си спомнят за случката. Все пак не е нещо толкова необичайно в нашата мила България, че да му се обръща прекалено много внимание. Реално погледнато, ако тръгнем да гледаме какви брутални неща се случиха в държавата ни само през последната година, то наистина случката, за която в момента ви разказваме си изглежда направо незначителна.

И в момента, в който всички се питат “Къде е държавата?!”, отговор няма. А когато положението е такова, идва ред на анархията и саморазправата. Точно преди няколко седмици бургаски братовчети на циганите от Орландовци си направиха гнусна гавра с Васил Левски, показвайки среден пръст пред паметника му. Дни след това лицата бяха издирени, а единият от тях – зверски пребит. Но не от служители на реда. Не. От хора с качулки. Българи с качулки. Когато държавата не действа, народът рано или късно взима нещата в свои ръце. Или пък не? Може би по-скоро не. Защото както единият от въпросните двама цигани – Исуф Тефиков написа във фейсбук профила си: “Българите се е*бат анално, но пак се правят на гявури, ядоха турски ху.ща 500 години, сега искат да ядат и цигански мор кар”.

gnusno

Ами да – вчера бяха едни от най-добрите родни танцьори, другата седмица може да са други спортисти, а след още месец – и Ваши близки. Или пък може мен да ме атакуват и пребият, за дето я пиша тази статия сега. Най-патетичното е, че всичко това се приема като едва ли не нормално.

Мразя расизма. Расизмът няма място в сърцата и съзнанието на модерния и здраво мислещ човек и е абсолютно отвратително да съдиш човек само заради цвета на кожата му, или произхода му. Но случки като вчерашната карат българите да презират циганите в България, точно както англичаните презират българите в Англия. И колкото и скапано да звучи – за всичко си има причина. И все си мисля, че ако на предстоящите избори излезе партия, която да гарантира, че ще изгони циганската сган от България (не здраво мислещите и честни цигани, а СГАНТА), то тази група от политици няма да е далече от победата.

Екипът на 359hiphop пожелава бързо възстановяване на всички пострадали от X-Energy Crew и апелира нашите читатели към най-важното нещо – запазете в сърцата си любовта към Хората.