SEFU: “Просто работата е там, че при нас дори когато правим нещо на шега, то има доста голям отзвук.”

 Днес в рубриката “От другата страна на музиката” ще ви срещнем с Петър Кузмов – SEFU.

SEFU основател и продуцент на пловдивския лейбъл  Centeo Productions.

SEFU се занимава с музика от 1998 година.

Как успява да балансира между продуцентството и собствената си кариера, какво го дразни в българската хип хоп сцена и какво го вдъхновява да прави музика, може да прочетете в следващите редове.

168361_1730388505247_1936191_n

 

359: За начало винаги караме гостите ни да се опишат с три думи. Кои са твоите думи?

SEFU: Ще ми се да кажа нещо мъдро или поне смешно… но – Пешо, SEFU, Centeo , надявам се поне за едното да сте чували, който не е, сигурно ще му е доста скучна останалата част. (е все някой Пешо познавате, много сме!)

359: От колко време се занимаваш с музика? Разкажи ни как започна всичко.

SEFU: От скоро се занимавам с музика, всъщност не знам как да определя точно от кога. Ако броим от първия ми студиен запис – значи от началото на 98-ма. Започна доста по американски хаха. Имаше едни батковци в квартала, които се събираха пред блока в една беседка почти всяка вечер, говориха си за рап, за групи, за изпълнители ( е сигурно и за други работи … 🙂 ние ходехме да им досаждаме – те ни гониха. Понякога се задържахме повечко и дочувахме това – онова. Всъщност това бяха Цецо и Калая от групата СЪДБА и хората, които бяха около тях тогава. И така, по някое време явно ми е станало по-интересно и от там нататък нямам идея как се е стигнало до текстове, музика, песни. Събрахме се с един комшия той пишеше, аз свалих една програма за правене на музика под DOS ModPlug Tracker (http://en.wikipedia.org/wiki/Music_tracker), на който му е по-интересно може да я види , знам че доста бийтмейкъри гледат 359, рязахме семпли от касетки и ги нареждахме там. Колко точно знаехме какво правим е друг въпрос ама… след това дойде Windowsa други програми като CakeWalk SoundForge и CoolEdit. Предполагам, по-запознатите забелязват, че освен CakeWalk на другите програми може само да се редят семпли 🙂 Да, тогава така правихме. Години след това последваха групи като, 3umf, PsychoTeam, DeepCode … последните няколко години SEFU вече не в бой-банда.

359: Koe беше първото парче, което записа?

SEFU: Нямам никакъв спомен как се казва, от края на 98-ма вече имам архив, но точно на първите 2-3 парчета – НЕ. Много тъпо. Беше върху семпли от Fugees, защото тогава както казах ползвахме доста семпли и ми се струваше, че Fugees сa някаква много малко известна група от която едва ли ще е проблем да ползвам някой семпъл хаха… Кой да разбере нали :D. Сега като се замисля ми стана интересно, че си спомням музиката, но не и текста и името на песента ха.. Иначе го записахме в студиото на радио Веселина в Пловдив. Поп фолк радио тогава и ние записвахме рап, беше много забавно за всички.

359: Как се появи Centeo Productions?

SEFU: Centeo първо беше Soundflame, докато живеех в София. След това се върнах в Пловдив и открих мое си студио, което вече се казва Centeo Productions.

359: По колко време прекарваш в студио?

SEFU: Ами по повече от колкото ми се иска. Последните месеци се прибирам в къщи, за да дремна няколко часа. Може би има хора които си мислят, че е супер яко да си имаш свое студио и да си седиш, да си записваш, да си правиш музика и какво ли не. ДА! Mного е яко, но понякога имам нужда от почивка. При нас работата е много и все по-често мисля някакви неща, които да са колкото се може по-далече от студиото. Ето от половин година вече снимаме доста видео продукции.

359: Като заговорихме за студио, скоро във вашето имаше ремонт. С какво е по- различно новото студио на Centeo?

SEFU: Имаме си ново отделно помещение за видео продукции. Студиото за звук е с нови цветове, някои нови играчки.. хубави неща. Ела те някой ден и ще видите. Студиото ни не е голямо, но пък се стараем да е доста функционално.

359: Как си избираш хората, с които да работиш?

SEFU: Когато говорим за лейбъла Centeo – това е двустранен процес. Работя с много надъхани и отговорни хора. Надявам се, че те виждат в мен същото. Когато говорим за студиото по принцип – при нас е добре дошъл всеки, който поиска.

359: Как се работи с толкова много и различни хора?

SEFU: Когато отговарят на тези условия горе – много лесно.

359: Строг ли си към артистите в Centeo Productions?

SEFU: Справедлив съм, поне така си мисля. Трябва тях да питате.

359: Какво липсва на българската хип хоп сцена?

SEFU: Сцената и хип хоп-а, българското си го имаме. Не знам на кой какво му липсва – на нас не ни липсва нищо. Има медии, има клубове, има студия, изпълнители, от какво може да се оплачеш, освен от отношението? Когато си в правилната обстановка и всичко и всеки си е на мястото какво може да ти липсва? Ако на някой му липсва нещо, просто не знае къде да го потърси.

359: Какво слушаш? Един бърз топ 5 български хип хоп и един топ 5 световен.

SEFU: Слушам адски много неща, налага ми се. Едва ли има бг песен, която да е излезнала и да не съм я чул. Нямам топ 5, топ 3 даже нямам в момента. Малко неща ми харесват истински. А, ако кажа някое име, нали знаете какво ще стане? То никой не е такъв, ама после им гледам физиономиите. Е сега за Usa , не мога да кажа същото хаха, ама аз там и не им помня имената – те се сменят всеки ден.

359: Не мога да не те питам, какво те вдъхновява да създаваш музика?

SEFU: Спортната злоба. Най-готините си неща съм правил след като съм чул на някой колега музиката и съм се надъхал да направя нещо по-добро от неговото. Без значение дали е български продуцент или друг, обичам да се състезавам и да печеля.

359: Струва ли ти се, че артистите в България не си знаят правата или по-скоро не им се занимава и не се интересуват?

SEFU: Не ми се струва – сигурен съм. Повечето изобщо не ги вълнува, а тези които ги вълнува не знаят кой и как да попитат. На последното събрание на Mюзикаутор например, бяхме с Антон, Стинки, Бате Пешо, T.H.A. , Колумбиеца и знаете ли още кой беше там от хип хоп гилдията ни… никой. Какво да говорим повече? (изключвам хората които бяха с нас, защото им бяхме казали да дойдат и ще им е интересно.) Защо не се интересуват и не им се занимава ли – защото явно не са достатъчно информирани. Да не говорим за vbox, youtube , iTunes участия, телевизии, радия и други елементарни примери.

359: Какво се случва с твоята музикална кариера? Остава ли на заден план? Какво да си изпълнител и продуцент?

SEFU: Не мога да определя това, което съм направил до момента като кариера. Да, постигнал съм доста неща, работил съм с много изпълнители, но кариера… не знам дали е правилно да се каже. Всъщност не съм работил с Румънеца и Енчев и Ъпсурт, по-лесно е да кажа това, от колкото с кой съм работил. По-скоро така се стекоха обстоятелствата. Да си изпълнител и продуцент на други изпълнители е сложно. Аз към момента не мога да бъда и двете едновременно – винаги едното е на заден план. Мисля си за нови проекти, започнал съм даже няколко ще видим какво ще стане.

359: Какво би направил в името на музиката и какво не би направил?

SEFU: Всичко, което съм направил до момента. Какво не бих направил – същото, втори път.

359: Има ли нещо, което най- много те дразни в българската хип хоп музика?

SEFU: Има много неща – лейбъли, изпълнители, организатори, каквото се сетиш, но се стремя колкото се може по-малко внимание да им обръщам, понеже наистина приемам нещата лично, а това в един момент се отразява.

359: Какво предстои лятото да излезе от Centeo Productions?

SEFU: Доста неща сме подготвили, смятам вижда се, че от нас излиза доста често продукция. Надявам се каквото излезе хората да могат да го видят и в 359.

359: Имаш ли хоби?

SEFU: Музиката и видеото ми бяха хоби сега работя това, което ми беше хоби. В повечето случаи е много готино!

359: Опиши ни с по три думи – 5 Стотака, Liter Jack, WhatUP, Game Over, Danny Morales, Vess , Jonahta и Прас MC 😀

SEFU: Тука ме изпусна, за всеки един от тях може да се направи филмова трилогия, как да ги опиша само с 3 думи? Плюс това се виждаме наистина често и ако не съм използвал правилните три думи… може това да ми е последното интервю.

359: Има ли парче, което съжаляваш, че си направил и такова, което си мечтаеш да направиш?

SEFU: Не съжалявам за нито едно парче. Мечтая си за следващото.

359: Какво си пожелаваш да ти се случи и какво ще пожелаеш на феновете на 359hiphop.com?

SEFU: Пожелавам си да се видим с всеки един от феновете на 359 на нашите изяви, а на тях им пожелавам да стават все повече.

359: Ако имаш възможност да направиш съвместно парче със световна звезда, коя ще бъде тя?

SEFU: Нямам представа. Rick Rubin (http://en.wikipedia.org/wiki/Rick_Rubin) ? Само дето той май не се има за звезда, пък и ако правим нещо заедно аз по-скоро ще гледам да не преча.

419450_286431954791751_1361430711_n

359: Какво ще посъветваш младите артисти, които искат да правят хип хоп в България?

SEFU: Набори! Хахах . Не се взимайте твърде рано на сериозно, на всичко му идва реда и времето. Напоследък всички, които почват да записват сериозно правят една и съща грешка – опитват се да направят нещо, за което не са готови. Не бързайте. Представете си някой да вземе два урока по биология, три по химия и да влезе да оперира в операционната… Грубо е нали?

359: Как върви радиото Ви?

SEFU: ВървеШЕ много добре. В момента ъпгрейдваме сървъра, защото се оказа, че доста хора искат да го слушат. До края на седмицата е отново на линия. Всъщност радиото се получи, защото ни трябваше отделна машина, на която да слагаме готовата продукция като архив, след това решихме да пуснем радио, което да върти песните които са в папките и… за два дни го бутнаха, не съм очаквал, чак толкова хора да имат интерес. Но както казах до няколко дни пак сме на линия и – опитайте пак!

359: Колко е важна дисциплината в музиката?

SEFU: От гледна точка на продуцент – изключително важна! От гледна точка на изпълнител – добре е да я има.

359: Трудно ли се прави музика в България?

SEFU: Прави се лесно, не толкова лесно се издава и разпространява.

359: С кои от другите лейбъли сте в близки, работни отношение? Скоро някоя колаборация съвместна, с някой от тях?

SEFU: Highass. Zanimation. Buster, Polyphon … спирам, тези са ми най-готините и другите са ми готини, ама малко по-малко, а почна ли да ги изреждам ще се окаже, че пак съм изброил всички. Има разбира се колаборации, отваряйте по-често сайта ни и 359 и ще очакваме коментарите Ви.

359: Вие се занимавате усилено с благотворителност. Разкажи ни малко повече за тези инициативи.

SEFU: Не мисля, че е нужно. Това е човешко. Всеки, който има възможност би трябвало да го прави. Най-малкото от някакъв тип човещина. Начини има много, но то просто е въпрос до човек.

359: Вие си имате собствена медия, радио, вътрешни награди на лейбъла. Не ви харесват другите или просто искате да сте независими?

SEFU: Ех, медия все още си нямаме. Поддържаме сайт за европейски хип хоп. Предполагам, че за него питаш. Това е агрегатор, който събира на едно място новини директно от доста европейски лейбъли. По-скоро е справочник на този етап, но имаме идеи за развитие. За радиото ти обясних как се получи. А наградите ни се получиха на шега. Видяхме на една телевизия наградите, видяхме вашите първата година и номинациите за втората, и решихме да си направим наши които да е ясно, че са на шега – просто ей така за забавление. Толкова време си пишем надявам се вече знаеш, че не тая никакви лоши чувства, но определено имаше неща, които бяха адски странни и комични при телевизията и при вас. Просто решихме да ги преекспонираме и така или иначе тогава имахме повод да се съберем повече хора на едно място и беше ясно, че ще си говорим за тези награди – поне да го направим по наш си начин.
Просто работата е там, че при нас дори когато правим нещо на шега, то има доста голям отзвук.

359: Какво не знаят хората за теб?

SEFU: Това което не искам да знаят.