Стартира Movember Bulgaria 2014

Инициативата предвижда безплатни прегледи за пациенти с рак на простатата

Mo 2014 www smallЗа трета поредна година България се присъединява към мисията на международното движение Movember, което цели да привлече вниманието към сериозните проблеми на мъжкото здраве. Най-страшният и безкомпромисен убиец на мъжа в зряла възраст е ракът на простатата. Заболяването е сред трите най-смъртоносни карцинома. Очаква се у нас през настоящата година да бъдат диагностицирани около 2000 нови случая. Ракът на простатата е лечим, ако се открие навреме. В началните си стадии той няма ясно изразена симптоматика и болка, затова единствената му превенция е ежегоден преглед при уролог.

В подкрепа на Моември 2014 единадесет от най-големите български актьори се събраха на символична снимка в компанията на прекрасната журналистка Ива Дойчинова. Лицата на кампанията за България станаха Красимир Ранков, Явор Милушев, Мариус Донкин, Марин Янев, Валентин Танев, Ива Дойчинова, Николай Урумов, Георги Мамалев, Стефан Илиев-Чечо, Христо Мутафчиев, Ицках Финци, Ириней Константинов /на снимката отляво на дясно/.

Movember Bulgaria ще проведе серия от партита и инициативи през месец ноември. Movember идва от “MO” – жаргон за мустак и “November” – ноември на английски. В рамките на мустакатия месец мъжете, които са решили да подкрепят кампанията, трябва да си отгледат мустак.

Всеки господин, който иска да участва в кампанията, трябва да спазва следните правила на Мо-братството:

  1. Всеки Мо брат трябва да започне на първи ноември с гладко избръснато лице.
  2. През целия месец всеки Мо брат трябва да пусне и оформи мустак.
  3. Мустаците не трябва да са свързани с бакенбардите. Това се счита за брада.
  4. Брадичката не трябва да се свързва с мустаците. Това се счита за катинарче.
  5. Всеки истински Мо брат трябва да се държи като истински джентълмен.

Дамите, които подкрепят идеите на Movember се наричат Мо сестри. Те не трябва да пускат мустаци, за да популяризират идеите на инициативата, а използват някой от многото аксесоари, които са предвидени.

Официален старт на инициативата ще бъде даден на 1 ноември в столичния клуб “Rock It”. В Пловдив мястото на партито е “Петното на Роршарх”. Още на същия ден столична частна клиника обявява безплатни консултации за пациенти с рак на простатата, както с български специалисти, така и с именит немски професор. На следващата седмица в столичен мол ще бъде организирано специално бръснене на мъжете, които от 1 ноември са започнали да пускат мустаци, извършено от истински берберин не със самобръсначка, а с автентичен бръснач!

 

Всички събития и актуална информация можете да следите на официалната Фейсбук страница на Movember Bulgaria и на www.mustak.eu.