Съвременно пътуване в Космос с дъх на кино

Новите костюми за астронавти са дело на филмов дизайнер на дрехи.

Nasa - Съвременно пътуване в Космос с дъх на кино

Когато си мислим за изследване на Космоса, обикновено си представяме хората облечени в огромни високотехнологични костюми, като тези с които излизат в пространството извън Международната космическа станция. По време на излитане астронавтите досега бяха облечени с типичните оранжеви обемни гащеризони – космическа мода, позната още от програмата със совалките на НАСА.

 

Сега обаче от „СпейсЕкс“ са конструирали нови костюми, които по нищо не се различават от тези в който и да било филм от жанра на научната фантастика. Новите екипи на астронавтите са вталени с чист дизайн – единствено в черно и бяло. Шлемовете също са с далеч по-минималистична форма от предишните.

NASA 2 - Съвременно пътуване в Космос с дъх на кино

Облеклото е измислено от известния филмов костюмен дизайнер Хосе Фернандез, който е работил по филми като „Жената чудо“, „Върколакът“, „Батман срещу Супермен“ и „Капитан Америка“.

Според астронавта Боб Бенкен целта на компанията е да създаде нова визия и символизъм за пътуването в Космоса. „Този леко ретро дизайн иска да създаде свой уникален облик на мисията вместо да копира това, което вече сме виждали“, казва той.

По думите му „Тиквеният костюм“ (заради оранжевия цвят) е станал незабравим символ на пътуването с космическите совалки и костюмите на „СпейсЕкс“ скоро ще придобият същия култов статут.

NASA 3 - Съвременно пътуване в Космос с дъх на кино

Снимки: NASA/SpaceX