Tr1ckmusic: “На Изток изпълнителите са доста задружни и обединени, което е в плюс за цялата сцена и феновете на тази музика”

“От другата страна на музиката” е най-новата рубрика на 359hiphop.com

Тя е посветена на всички тези хора, които прекарват голяма част от живота си в студио.
Освен музикалните им изяви, те често стоят и зад голяма част от музиката, която излиза на пазара ни.

Рубриката се радва на страхотен интерес, за това тази седмица ще Ви представим не един, а двама страхотни изпълнители и продуценти.

До сега на гости ни бяха Антон “G.F.E” Иванов /MF Zanimation/ и Петко “Fang” Иванов /Hood’G’Fam/.

Днес ще останем на морска вълна, посока Изток и ще ви запознаем с Tr1ckmusic.

Зад интересното име Tr1ckmusic се крие млад музикален продуцент роден в черноморския български град Варна. С продуциране на музика се занимава от 2007 година, като над нотите му редят своите рими родни хип хоп величия като 100 Кила, Dim4ou и Вальо Кита от Гумени Глави, както и младите пловдивски Славек и Рекнаил. Като всеки уважаващ себе си бийтмейкър ремиксира и парчета на български и чуждестранни хип хоп артисти. 2009-та година се появява и първия по-мащабен проект за Tr1ckmusic – The Remixtape „10 Години Ка$Ино” изработен изцяло от стари парчета, освежени и ремиксирани от него.Следват куп хитове с негово участие и вокали от 100 Кила, Dim4ou, F.O, Hoodini, Varna Sound, Jentaro и много други все горещи за страната хип хоп артисти.Заедно със свои колеги от цялата страна разработва и осъществява проект наречен “Beat‘Em Up”. Следват мащабните проекти ” The Tr1cktape Vol.1″, “The Tr1cktape Vol.2”, “Burn Da Mic” и още много интересни проекти и колаборации, за които ще прочетете в следващите редове.

359: В началото винаги караме гостите ни да се опишат с три думи. Кои са твоите?

Tr1ckmusic: Ако трябва да се определя с три думи в музикален план, може би правилните са – търпелив, целенасочен, перфекционист.

359: Основната ти дейност е в сферата на 3D анимацията и motion graphics. Как реши да се занимаваш с музика?

Tr1ckmusic: Открих една музикална програмка (FL Studio), интересно ми беше дали мога да правя бийтове в стила, който харесвам. Започнах да експериментирам като налагах върху бийтовете и акапели на чужди рап артисти, а после пусках ремиксите на мои приятели. Често чувах изказвания от рода „това е по-яко от оригинала“ и реших, че може би има смисъла да продължа да се занимавам с това.

359: Кой беше първия ти проект и имали някое конкретно парче, което те вдъхнови?

Tr1ckmusic: Първият ми проект като продуцирана от мен песен беше „Водка и Сок“. Тук нещата просто станаха – с BenG-то сме от един квартал, той имаше записани вокали на друг бийт и ми ги даде, а аз направих новата музика. Нямам спомен да съм се вдъхновил от нещо определено.

359: Има ли нещо, което влияе върху цялостното ти звучене или сам решаваш как е най-добре да звучи даден проект?

Tr1ckmusic: Не мисля, че има нещо което да определя цялостното звучене на музиката която правя. Обичам да експериментирам. Обикновено имам някаква идея (било то за мелодия или дръмове) около която изграждам в последствие целия инструментал.

359: По колко време прекарваш в студио?

Tr1ckmusic: Напоследък все по-малко. Трудно мога да нарека работното си място „студио“, въпреки че като техника имам всичко нужно да създам и чуя музиката, която правя. Инaче всеки ден съм там. Обикновено имам работа по други проекти, но музикалния ми комп е винаги включен и когато ми дойде някоя идея веднага я нахвърлям, а като намеря време я доразработвам.

359: Ти си продуцент, но мислил ли си някога да започнеш кариера и като изпълнител?

Trickmusic: Мислил съм много пъти, но смятам, че не там ми е силата. Предпочитам да си остана зад бийтовете.

359: Работиш с адски много и различни артисти, как се справяш с тях? Те самите те наричат „обединителя на изтока“?  Чувстваш ли се такъв?

Trickmusic: Да, работил съм с доста изпълнители през годините. Гледам да работя със сериозни и отговорни хора. Ако има желание нещата стават лесно и плавно. Трудно става когато решиш да комбинираш различните артисти – всеки със своите идеи и разбирания. Що се отнася до „обединителя на изтока“ – не мога да кажа, че се чувствам такъв, но това, че някои ме наричат така може само да ме радва. На изток изпълнителите са доста задружни и обединени, което е в плюс за цялата сцена и феновете на тази музика.

359: Сега ще те върнем в 2007 година. От тогава правиш музика и с теб работят – 100 Кила, Вальо Кита от „Гумени глави“ и Dim4ou. Какво си спомняш за времето тогава и как се получи точно с тях да работиш?

Tr1ckmusic: Не беше много отдавна. С Вальо се запознах от наши общи познати. Много пъти сме били в тях нагости, без дори да става дума, че правя музика. Един ден стана въпрос за това и не след дълго започнахме работа по първото ни общо парче – “Криминален”. Горе-долу по същото време у Килата бе попаднал един мой ремикс на негово парче и той веднага ме издири по тогавашния myspace.Запознахме се и скоро последваха резултатите – „Падат Бучки От Носът Ми“, “O-Ye“, „Ланец На Врата Ми“, както и още парчета, които можете да чуете събрани на едно място тук.

Що се отнася до Dim4ou – с него се познаваме доста отдавна. От времето, когато сме ходили на черно парти с по 1 лев за вход в джоба. Тогава едва ли някой от нас двамата е знаел, че ще се занимава с хип хоп музика. Инaче в по-напред във времето, когато започнах да правя бийтове, Димито вече правеше домашни записи и сигурно имаше десетки песни. По това време съм му пращал доста инструментали върху които той е записвал, като тези парчета все още могат да се намерят из нета. С две думи Димо е един от хората с които съм съм от самото начало, като последните години имаме доста съвместни проекти и за в бъдеще ще имаме не по-малко.

tr1ck-kita-dim4ou

remixtape_front_cover_large

359: През 2009-та година се появява и първият ти  по-мащабен проект– The Remixtape „10 Години Ка$Ино” изработен изцяло от стари парчета, освежени и ремиксирани от теб. Разкажи ни малко повече за този проект.

Tr1ckmusic: Идеята за този проект беше на Ильо. След като чух албума на Ка$ино – „Добре дошъл на Изток“ от 2009-та, реших да им пиша с идеята да направя някой ремикс на тяхно парче. Свързах се с Ильо. Той веднага ми изпрати вокал на една тяхна песен, а аз съответно завъртях набързо ремикса. В последствие се запознахме и той предложи да ми предостави всички налични техни вокали, като ми даде пълна свобода да разгърна идеите си и да използвам както ми падне каквото си харесам, което ми се стори доста интересна идея. Няколко месеца работа и нещата станаха. Същата година се навършваха 10 години от създаването на групата Ка$Ино. Решихме да вмъкнем няколко скита между песните, в които Ильо разказва интересни неща за създаването и историята на групата, както и за някои от песните. Интересното е, че докато не пуснахме албума, никой от членовете на групата не знаеше за него. Като цяло се получи нещо доста интересно и уникално. Препоръчвам на всеки да го слуша!

tr1ck-s-ilyo

359: Нека да си поговорим и за “Beat‘Em Up”. Отново мащабен проект с артисти от цялата страна.

Tr1ckmusic: “Beat‘Em Up” стартира с идеята да бъде поредица от пакети с инструментали. Имах идея да правя самостоятелна такава, но не знаех кога ще мога да събера (или по-скоро да опазя) 15 инструментала за да ги пусна в пакет. По това време си писахме със Sezko и той ми предложи да направим общ проект. Обсъдихме вариантите и решихме да направим първата част на “Beat‘Em Up” заедно. Поканихме и 2Strong Beatz, като тримата вкарахме по 5 инструментала. Идеята е в следващите части на поредицата да включим и още колеги. Ще издам, че по следващата част работя заедно с други двама варненски бийтмейкъри.

420824_400415006694416_1829174949_n

359: През 2012 година излиза “The Tr1cktape Vol.1″ съдържаш 28 трака. Как реши точно какво да съдържа микстейпа?

T1ckmusic: “The Tr1cktape Vol.1″ е сборен албум, съдържащ доста голяма част от продукцията ми, излизала до тогавашния момент. Исках да обединя по-добрите си неща в един пакет, за да може всеки, който се интересува от моята музика да може лесно да я намери на едно място. Естествено нямаше как да вкарам само стари неща, затова подготвих и няколко чисто нови парчета, с което траковете станаха 28.

359: Имаш ли си любим трак от – “The Tr1cktape Vol.1″?

Trickmusic: Любим не мога да кажа че имам. Всяко парче си носи историята и емоцията. Инaче винаги съм се кефил на по-мащабни колаборации, та в този ред на мисли интрото е една такава, в която успях да събера доста изпълнители върху бийт, типичен за мен. Може би това е едно от парчетата, от които ще остана най-доволен вътрешно.

tr1cktape-front-cover-final

359: Миналата година ти организираш конкурс, с който помагаш на млади таланти – „Burn Da Mic”. Каква беше главната ти цел? Знаем, че страртира със страхотен интерес, над  120 човека от цяла България се включват в първото издание.

Tr1ckmusic: Целта на “Burn Da Mic” е да даде поле за изява на младите изпълнители, където да покажат какво могат. През годините много хора са ми пращали дема, песни, искали са да кажа мнението си за нещата, които правят или да ги продуцирам. Реших, че един такъв конкурс ще е добра възможност за всеки от тях (а и не само) да заслужи този шанс. Не на последно място един такъв форум би бил една добра възможност за всеки, добре представил се, да бъде забелязан и от други продуценти или изпълнители. По този начин пред по-талантливите да се отворят и други врати, не само към победата в конкурса. Аз лично през годините съм участвал в не малко конкурси за ремикси, естествено в чужди сайтове и платформи. Като млад бийтмейкър това доста ми е липсвало в Бг., а точно по такива форуми биха се забелязали истинските таланти. Смятам, че сцената ни има нужда от такива форуми, а като знам, че съм се справил почти сам с цялата организация (естествено с малко помощ от мои приятели и колеги) и не ми е коствало кой знае колко, все още не мога да си обясня как организираните подобни инициативи в Бг до сега могат да се преброят на пръстите на едната ми ръка.

359: Тази година предизвика пълен фурор с “The Tr1cktape Vol.2″.  Идеята със скандала ви на 1-ви април беше гениална. Аз по-добро промо не бях виждала.  „Кой те излъга“ според мен е една от най-добрите и мащабни колаборации излизали тази година, също така. Разкажи ни повече за проекта.

Trickmusic: Идеята за проекта “The Tr1cktape Vol.2″ се роди не много дълго след като пуснах “The Tr1cktape Vol.1″. В началото на 2013 започнах да събирам екипажа, като идеята ми беше да събера в един албум много и различни изпълнители естествено върху моя музика. По някое време се оформи и основната концепция – Изток. Разпратих по един пакет с бийтове на всички, които бях набелязал и нещата тръгнаха. Лека полека започнах да събирам демо записи, като редом със соловите парчета се заформиха и доста интересни колаборации. Разцъквайки един от инсрументалите, наложих като припев фразата „кой те излъга, че на изток няма рап“, която е част от песента „За моите хора“ заедно с Hoodini, при което си казах, че това ще е интрото на проекта, в което исках да събера по един куплет от всички, взели участие в албума. Не стана точно така, но пък резултата беше повече от достатъчен да ме накара да клипирам парчето. Започнах снимките още преди да имам всички куплети. Що се отнася до скандала по случай 1-ви април – когато оформих припева на песента нямах идея, че ще го съчетаем с деня на лъжата. Попринцип планувах албума да излезе до края на 2013-та, но поради ред причини излизането му се забави до април тази година. Започвайки снимките на видеото реших да си поставя срок за завършването му и като погледнах във времето, 1-ви април беше най-подходящата дата. Името на парчето пасваше идеално с празника. Звъннах на Hoodini и му предложих да направим тази дандания във facebook, а той веднага се надъха. Всичко се разви по план – видеото и албума бяха готови на време и на 1-ви април вечерта, след като някой вече бяха решили, че не лъжем, успяхме да зарадваме феновете с видеото, а 3 дни след това и с албума.

tt2-front-cover-digital-big

359: Ти обичаш да експериментираш и да колаборираш различни артисти. Видно е, че се справяш много добре, но имало ли колаборации, които не са се получили?

Tr1ckmusic: Както казах по-горе – смесването на различните артисти за мен е най-трудната част. Имам мои виждания кой с кой би си паснал, но понякога нещата не стават точно както ги мислиш. Имаше някой проекти които отпаднаха от албума, дори и записани куплети към някой от песните, които щяха допълнително да подсилят ударната сила на албума. В крайна сметка резултата за мен е повече от добър. Гледаме напред към Tr1cktape Vol.3 където, ако всичко върви по план ще се случат чудесии.

359: В момента тече конкурса – „Burn Da Mic” 2. Как върви? Ще повтори ли успеха на първото издание или ще бъде още по-мащабно?

Tr1ckmusic: В момента конкурса е в самото си начало. Все още имам само няколко получени дема, но се надявам, че хората добре са си направили сметката и ще дадат всичко от себе си, като няма да бързат със записите и пращането, а ще изпипат демата си и ще се възползват максимално от даденото им за това време. Очаквам интересът тази година да е значително по-голям, но само времето ще покаже.

359: Как си избра журито и кои са те, ако не е тайна естествено?

Tr1ckmusic: Журито избрах не много трудно. За максимално обективното оценяване на участниците исках мнението си да дадат освен мен като бийтмейкър и организатор и хора от всички области на хип-хоп културата. Спрях се на трима човека, а именно Илиян „Ильо“ Илиев, Hoodini и DJ Emotion.С Ильо сме приятели и с него споделям идеи за всеки мой проект, защото знам, че винаги ще даде обективната си оценка, преди личната си такава. Като човек на „ти“ с хоп-хоп журналистиката и автор и водещ на РадиЙo! НРБ, през през него минава 99 процента от бг хопа. Именно за това той беше първият човек когото поканих. Hoodini реших да замеся защото освен, че е един от най-актуалните изпълнители в момента, е и изключително голям професионалист. С него се сближихме последната година, работейки по “The Tr1cktape Vol.2″, а отскоро и по съвместния ни албум. Сметнах, че оценката на един наистина успял изпълнител ще е важна за избора на победител. С DJ Emotion се познавам не много отдавна, но сме работили по няколко проекта и винаги е правил нещата с желание. През годините той не е спирал да върти и популяризира бг хоп-а в клубовете из цялата страна. Сигурен съм, че ще даде адекватна и обективна оценка на участниците.

359: Има ли нещо по-различно тази година в конкурса?

Tr1ckmusic: Тази година освен журито, нова е и системата за оценяване, където гласът публиката също ще е от значение за формирането на оценките на участниците. Можете да намерите повече инфо за регламента на сайта на конкурса. Не на последно място наградите са доста примамливи – 250лв. под формата на ваучер за пазаруване от онлайн магазина на нашите партньори Pimp.bg. Редом с това победителя ще получи правото да довърши песента върху инструментала от конкурса заедно с мен, в колаборация с Hoodini, което би бил един доста добър старт на успешната кариера на един млад и амбициозен изпълнител.

359-post

359: Виктор Добрев /FB/ е твой брат. Влияете ли се един от друг и един на друг?

Tr1ckmusic: Стиловете ни доста се различават, което е яко, защото когато работим заедно по някое парче, резултата винаги е нещо различно.

359: Какво мислиш за неговата кариера, той също доста успешно се развива?

Tr1ckmusic: Виктор има голям потенциал. Последните години изкара доста яка продукция, работи с желание и влага много време и идеи в музиката си. Изгражда собствен стил, което рано или късно ще го направи един от най-добрите в сферата си. Нека музиката му да говори за него от тук нататък. Желая му само успехи!

359: За какво спорите с Виктор по между си?

Tr1ckmusic: Не мисля, че имаме спорове. Разбираме се много добре.

tr1ckmusic-FB

359: Има ли нещо, което те дразни в българската хип хоп сцена?

Tr1ckmusic: Дразни ме, че напоследък много изпълнители забравят, че всъщност са там за да правят музика. В днешно време се правят песни и клипове единствено с цел реклама, като че ли музиката е последното нещо в цялата картинка. Не ми харесват и разделенията между изпълнителите. Ако всички са по задружни, това ще е в плюс и за тях и за сцената и феновете Мисля, че вече има доста примери за това, един от които е “The Tr1cktape Vol.2″  начело с песента „Кой Те Излъга“.

359: Какво слушаш? Един бърз топ 5 български хип хоп и топ 5 световен.

Tr1ckmusic: За Бг … да кажем – Madmatic, Hoodini, F.O., Dim4ou и FOX. Световни ще изброя няколко имена, които слушам по-често – Ace Hood, Kid Ink, CyHi The Prynce, Schoolboy Q, Drumma Boy.

359: Ако имаш възможност, с коя световна звезда би работил? За кой би направил бийт?

Tr1ckmusic: През годините много слушах на The Game, но напоследък не ми харесват много бийтовете на които забива.Правил съм ремикси на негови парчета и ако имам възможност бих се накефил да продуцирам негова песен.

359: Имаш ли хоби?

Tr1ckmusic: Правя музика за удоволствие, а наред с всички останали занимания за нея рядко ми остава време, така че я приемам като един вид разтоварване и забавление. С една дума мога да я определя като хоби.

359: Има ли проект или парче, за което съжаляваш, че си направил?

Tr1ckmusic: Не, всеки от проектите си има чара и както казах по-горе си носи историята и моментната емоция. Нямам кофти спомени от никое парче, по което съм работил.

359: Как си се представяш след 10 години?

Tr1ckmusic: По-улегнал и спокоен, имащ стабилен каталог от музика зад гърба си и достатъчно време, което да прекарвам със семейството си.

359: Какво си пожелаваш и какво ще пожелаеш на читателите на 359hiphop.com ?

Tr1ckmusic: Аз си пожелавам здраве и много творческо вдъхновение, а на вашите читатели – да стават все повече и да ценят и подкрепят българската музика!

359: Какво ще посъветваш хората, които сега започват да се занимават с рап?

Tr1ckmusic: Пожелавам им първо да имат добро чувство за самооценка и преди да продължат да се занимават с музика да потърсят мненията на различни хора за това което правят. Оттам нататък да работят здраво и да имат търпение. Нещата стават с яко бачкане. В този ред на мисли „Burn Da Mic 2“е страхотна възможност всеки, който има желание да се занимава с рап музика да покаже какво може!

Може да се свържете с Tr1ckmusic на http://tr1ckmusic.com/contact