Трима представители на бойните спортове в петицата за „Спортист на годината“

Силно присъствие на състезатели от бойните спортове беляза 63-тото издание на най-престижните награди в родния спорт „Спортист на годината на България“.

Крайният вот бе оповестен в сряда (30-ти декември), като участие в него взеха 82 журналисти от 40 медии.

Заради пандемичните условия, които белязаха 2020-та, тазгодишната анкета бе за 5-те най-добри състезатели, а не както минали години за Топ 10.

„Спортист на годината на България“ бе определена тениситката ни Цветана Пиронкова, която получи 732 точки.

Втори в класацията се нареди европейският шампион по класическа борба при мъжете Едмонд Назарян. 18-годишният ни национал взе 525 точки.

Костадин Андонов

Третотт място бе за най-добрия ни професионален боксьор Кубрат Пулев. В средата на месец декември „Кобрата“ се би за световните титли в тежка категория, но загуби от Антъни Джошуа. Софиянецът получи 259 точки.

Mark Robinson/Matchroom Boxing

Четвъртата позиция бе за националката ни по самбо и борба Мария Оряшкова. Златното момиче на родното самбо завоюва шестата си световна титла на първенството в Сърбия, превръщайки се единствената жена в света с подобно постижение. Мария получи 220 точки.

Петото място бе заето от Йосиф Миладинов (плуване) с 214 т.

Призът „Треньор на годината“ в традиционната анкета на в. „Труд“ бе връчен на селекционера на националния ни отбор по борба (жени) – Петър Касабов.

Снимка: Костадин Андонов

Церемонията по награждаването на победителите ще се състои след края на противоепидемичните мерки.