Видео: Изповедта на Ванко 1

Ванко 1 даде интервю за Люба Колезич близо 10 години след като излезе от затвора, където беше по обвинение за участие в организирана престъпна група, склоняваща към проституция. Рапърът излезе предсрочно след поправка в наказателния кодекс, внесена от депутатката Татяна Дончева, и останала в историята на съдебната ни система като поправката “Ванко 1”.

Житейските равносметки на Ванко след преживяното в рапа и затвора,  интервю за Нова ТВ.

ЗАД РЕШЕТКИТЕ

“Към 5:30 часа спецчастите влязоха у нас и започнаха обиските. Навсякъде имах оръжия, които бяха с всички разрешения. Униформените се държаха културно, дори помолих жена ми да им направи по едно кафе, но те отказаха. Нарамих си пушките, сложиха ми белезниците и се качих в патрулката. Засегнах интереси на хора, които прецениха, че трябва да ме “оправят”. В самия съд тръгнах напук към съдиите по делата ми, защото знаех какво ще стане. Влизах в съда с цайси и потници, това беше моят вид протест. Един политик иска да удари друг политик през мен, защото съм интересен и медийна личност. Бях използван като маша. Беше ясно, че обикновен човек като мен ще пострада. Аз съм единственият човек в България, който беше осъден благодарение на четири листа. Всички, които свидетелстваха срещу мен са листове! На първа инстанция ми дадоха 12 години въз основа на листове. Българският закон разрешава свидетел, който не се яви няколко пъти по дело, да му бъдат прочетени показанията, които са на листове. На тях съдят. Държавата е валяк, който те мачка. Не искам да говоря по тези въпроси, защото излизам като вдовица, която плаче за… Не искам да бъда жертва, това е моята истина. Аз съм умен. Всяко обръщане назад, ровене във фекалиите, е грешка. Имаме един живот, един шанс”.

ЗА РАПА

“Рапът много се изкриви в България. Има малки момчета, които взимат коли под наем, или такива на приятели, и започват да ги обикалят по клиповете. Срамно е за един рапър да може да пее. За да си рапър трябва да имаш двойка по музика. Това е реалността. Никога не съм ходил по участия, защото никога не съм искал да бъда като чалга певица, да ми плащат хонорар и да доставям удоволствие”.