Властите в Чили използваха водно оръдие срещу почитатели на рапъра Деди Янки

Около 4000 души се струпаха пред националния стадион в опит да влязат на събитието. Те събориха огражденията, персоналът бе нападнат, а колите отпред бяха изпочупени, съобщи местната полиция.

Видеоклипове в социалните мрежи показват как хора нахлуват през охранителните съоръжения и се присъединяват към зрителите, заели вече местата си на стадиона.

На две частни охранителни фирми ще бъдат предявени обвинения, съобщават местни медии.Властите разкритикуваха организаторите на концерта, като казаха, че е трябвало да помислят за сигурността. Наложило се е органите на реда да “запълват” пропуските. Предстои разследване, за да се установи дали организаторите са спазили изискванията за безопасност, сред които осигуряването на достатъчно охранители на стадиона.

В разпространено изявление на компанията “Bizarro Live Entertainment”, която организира концерта на изпълнителя, се казва, че “шоуто беше проведено при строг протокол за сигурност и логистика”. От фирмата твърдят, че са удвоили броя на персонала и усилията за планиране, “за да се справим с вълната от насилие и престъпност, която преживяхме напоследък на масови събития в нашата страна, включително появата на организирани банди за фалшифициране на билети и координиране на тълпите пред вратите”.

От видео, качено в социалните мрежи, става ясно, че охранители се опитват да спрат тълпата да нахлуе, но са избутани, предава БТА. Друг клип показва как хора се катерят по огражденията, за да влязат на концерта.

Чилийските власти заявиха, че хилядите, които са влезли без билети, означават, че залата е била претъпкана, аварийните изходи са били блокирани и хората с входни документи не са успели да стигнат до местата си. Някои от фенове на Деди Янки си тръгнаха преди началото на шоуто заради опасения за безопасността си, съобщиха местни медии.

Пуерториканският рапър Деди Янки все пак се качи на сцената. Той ще има още два концерта на стадиона в Сантяго – днес и утре вечер.