“Върху бийтове на…“ Христо Христов “D-Press”

“Върху бийтове на…“ е нова рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Първи да открие нашата рубрика се пада честа на Христо Христов – D-Press. Христо се занимава с продуциране и създаване на музика от 2010г. Работил е с редица имена, сред които: Dim4ou, Angelina, 100KILA, Boro Purvi, Qvkata DLG и много други.

Ето какво ни сподели Христо:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Здравейте на всички. Всичко започна когато бях студент, та до днес. Въобще не съм имал намерение да се бъркам с никого, никъде. Просто правех и правя това, което ми доставя удоволствие.

2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

Първият ми сблъсък беше с Герата, вече не помня кога точно… 2009-10. Видяхме се на едно парти и го дебнах цяла вечер да му се „похваля“,че „правя“ бийтове. Той ме погледна и ми каза „браво брато, много яко“ или нещо от сорта. След време се наложи пак му досаждам, докато не се съгласи да работим заедно. Май това беше единственият начин да се оттърве от мен.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

С всеки, който харесва и реално цени труда, който полагам.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

Ами според мен тук има една тънка граница, и по-скоро мисля, че не всичко се свежда толкова до уважение, колкото до това да се вслушваш в съветите и критиките на хората с които работиш. Все пак и двете страни имате една обща цел, нали? От това зависи успеха ти като изпълнител и като бийтмейкър, разбира се.

5. …. а феновете?

Те са твоето мерило за получения резултат. Или го харесват или не , средно положение няма.

6. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е тя?

Българска бийтмейкърска общност ми звучи като някаква неправителствена огранизация, която дарява тахан халва и баклава на хората които са си инсталирали FL или Cubase… Създаването на музика за мен е индвидуален спорт – всеки със собсвените си методи, похвати, разбирания и умения се старае да реализира конкурентноспособен продукт. Това което аз лично виждам е , че нивото на хората които се занимават с това начинание се повишава скандално бързо с всеки изминал проект, което може само да ме радва.

7. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

Не мога да кажа, а и не мога да се ангаживам в такива прогнози. Но може би този, който е най-усърден в работата си.


8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?


В доста случай…

9. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?

Всички мои проекти го заслужават, тъй като съм доста зает по-принцип, а това ми коства доста време и енергия.

10. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Да са живи и здрави и да оставят музиката да говори вместо тях.


Повече за Христо Христов – D-Press може да намерите на официалните му уеб и фейсбук страници.