“Върху бийтове на…” на Димитър Тонозлиев “DMT”

“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим Димитър Тонозлиев – DMT. Той е работил с редица имена като: ACBG, VladyMoney, V:RGO, Cardela, PG и др.

Ето и какво ни сподели Димитър:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Всичко започна преди 5 години, когато просто един ден стоях в стаята си и слушах музика. Зачудих се как така ги правят тези инструментали, съответно реших да проверя в YouTube и така открих Reason и FL Studio. Това, което ме надъха е, че винаги съм искал да се занимавам с музика и след като се запознах с хората, с които работя до днес, още повече намирам хъс и смисъл да влагам енергията си в музика.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

Първите хора, с които се запознах бяха TLay и D-ZastA от ACBG, а първата ми песен беше с GBT от ACBG. Бях първи курс в университета и се озовах в една група с Жорката – D-ZastA. Малко преди това се бях запознал с TLay-ката, а те ме срещнаха с M1taka и GBT от ACBG, както и с VLADYMONEY и KALINKATA.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

Няколко имена мога да кажа от раз, като: NDOE, Жлъч, EXC, M.W.P., ShadowLab, Ума и Дума дори. Иначе ме кефи стила на Shizo и с радост бих спретнал няколко бийта с него. Също и звученето на бийтовете, продуцирани за BKS колабо траковете.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

Аз лично получавам достатъчното уважение и кредит от хората, с които работя. Има такива изпълнители, които не отдават нужният “Credits”, но мисля, че това е така навсякъде по света, не само в България.

5. …. а феновете?

По мои наблюдения, хората се кефят на самите бийтмейкъри толкова, колкото и на някои от изпълнителите, така, че – да.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Най-вероятно още щях да цъкам със скейтборд или да се занимвам като цяло с някакъв вид спорт или друг вид изкувство.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

Според мен има и виждам как всеки ден тази общност става по – голяма и се развива. Сега е по-лесно от всякога да се правят колабораций и да се обменят идей, в сравнение с предни години.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

CuBeats, HitBoi, ChopSquadDJ, llmind,

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Traviss Scott, Metro Boomin, Murda, Pyrex, SouthSide

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

Мисля, че не. Ако нещо не ме е грабнало от първо слушане, не би ме хванало от второ. Доверявам се на този, най-първият vibe от слушането.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?


GBT (ACBG) – MOYTE,
ACBG х VLADYMONEY – MEGA TRIP
ACBG – DISINGER

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

Доста неща се подготвят, имаме много проекти с ArtimoX, ACBG, VLADYMONEY, CARDELA и други, които ще запазя в тайна. Може да очаквате доста нови неща с изпълнители, с които не съм колаборирал до момента.

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Искам да благодаря на всички, с които да съм работил до момента, най-вече на момчетата от ACBG, VLADYMONEY, ArtimoX, семейството ми и приятелите ми. До тези, които искат да се замиват с музика – ако са усетили че това е тяхното нещо, направо да действат. Най-важното е да се заобградят с правилният кръг от хора, да се ценят и разбират, да не слушат „разбирачите“, а вътрешният си глас. Има трудни моменти, но ако се насочва правилно енергията, вселената ще даде шанс.

Повече за Димитър Тонозлиев “DMT” може да намерите на официалният му Instagram профил.