“Върху бийтове на…” на Драгомир Драгиев “Гаден”

“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим и запознаем с Драгомир Драгиев “Гаден”. Гаден е част от група Л.О.У. заедно с Ghetto Sista, с която работи и основно.

Ето и какво ни сподели Драгомир:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Всичко започна през далечната 97-98г., когато започнах да свиря на бас китара в първата си хеви-метъл банда. Тогава се запалих да творя/композирам музика и да пиша текстове.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

В хип-хопа първият човек беше моя приятел Тодор Велков a.k.a. Бизаро, с който създадохме рап-дуото “CSP” през 2001г. Тъй като сме приятели от деца и имаме сходни интереси и разбирания за музиката която слушаме, лесно се намерихме и в рапа, който правихме заедно.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

От българските продуценти бих работил с JS ProductionZ, PEZ Beats
От световните бих искал да работя със Scott Storch, Zaytoven, Dj Premier, Mike WiLL Made-It, DJ Muggs, The Alchemist, DJ Quik, Dr. Dre, Daz Dillinger.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

По принцип продуцентите на инструментали често са в сянка и самите изпълнители са доста по-известни и търсени, отколкото бийтмейкърите продуцирали техните песни. В Щатите е по-различно – там те получават повече уважение спрямо тук, в България.

5. …. а феновете?

Според мен малцина отдават нужното уважение, ценят и разбират истинската стойност на DJ-те, музикалните продуценти и саунд инженерите.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Най-вероятно щях да намеря нещо друго, също толкова креативно.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

Според мен нямаме нужното обединение както за бийтмейкърите, така и за хип-хопа като цяло и малко хора създават нещо качествено и на ниво. Визирам главно продуцирането на бийтове.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

На този етап не виждам такива възможности, но пожелавам успех на всеки, който се цели там.

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

С всеки, който иска да прави качествена и смислена музика с послание.

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

С всяко следващо слушане откривам нови и различни неща, но рядко променям изцяло мнението си.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?


Гордея се с всеки мой проект и съм направил доста инструментали за тези близо 19г., откакто се занимавам с хип-хоп, но може би най-вече с инструменталите и продукцията към албума на Ghetto Sista – 19*06, тъй като е първият албум на физически носител, продуциран изцяло от мен.

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

Работя непрекъснато по мои солови проекти,тъй като освен бийтмейкър съм и МC, по инструменталите за втория албум на Ghetto Sista, по проекти с други хора, както и по бийтовете за албумите на нашето крю ЛОУ (Гаден и Ghetto Sista). Можете да очаквате продукция на кило.

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Бъдете себе си, проучвайте и се интересувайте как се случват нещата, учете тънкостите на бийтмейкинга, и ако носите музиката в сърцето си, с труд и постоянство ще вдигнете нивото и ще ставате все по-добри с всеки следващ бийт.

 

Повече за Драгомир Драгиев “Гаден” може да намерите на официалната му Facebook страница.