“Върху бийтове на…” на Камен Колев “WARP”

“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим и запознаем с Камен Колев “WARP”. Работил е с имена като: Secta, Жлъч, F-Act, Mishmash, Ф4 и много други.

Ето и какво ни сподели Камен:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Както всичко, случващо се през тийнейджърските години и това се зароди главно от скука. Губих много от времето си в компютърни игри, исках да правя нещо по-креативно. Тъй като бях бибой (брейк танцьор) по това време ми беше интересно колко труд стои зад музиката, на която танцуваме и се сетих как преди години един от най-близките ми приятели Митко Лидиев ми беше показал софтуер, с който сам мога да създавам бийтове. След малко ровене в гугъл и нелегално копие на FL Studio бях твърде закачен, за да си губя времето с игри отново.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

Други двама ключови виновници за моето “забъркване” са именно хората, заради които направих първото си парче с български артист и стигнах където съм в момента. Божидар Атанасов, друг изключително близък мой приятел, веднъж ми подметна за рапър, който чул наскоро и му харесал и на всичко отгоре бил съгражданин. Така разбрах за Михаил Павлов, по-познат като MishMash, с който до ден днешен работим заедно и заради когото съм каквато и да е част от българската музика, а и изобщо се занимавам с музика толкова сериозно.

По-конкретно, първото ни взаимно парче, “Специалитет за Ценители”, се получи внезапно и без особени усилия. Аз направих бийта за не повече от 30 минути, той вече имаше готов текст, на следващия ден песента беше записана и мисля, че за по-малко от седмица вече беше с клип и събираше гледания в YouTube.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

На този етап имам изкаран проект с почти всеки артист на българската сцена, с когото съм си поставил за цел да работя, а с тези, с които все още нямам нищо изкарано, сме говорили и се готвят неща.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

Преди година-две отговорът ми на този въпрос щеше да е “категорично не”, но напоследък виждам как все повече и повече артисти се заобикалят с един-двама продуцента около себе си, с които работят ексклузивно и полагат усилията да бъде ясно кои са хората, стоящи зад тях и музиката им. Единични случаи са, но определено е огромен напредък и става все по-срещано.

5. …. а феновете?

Гената е самото доказателство, че бийтмейкърите могат да бъдат точно толкова оценявани и обичани от феновете, колкото и изпълнителите. Фокусът на много от музиката, която правим е насочен към инструменталите и хората го разбират и оценяват. Много са имената, които са уважавани от всички заради уменията им като бийтмейкъри.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Нещо доста по-скучно и сигурно като доходи. Нещо с информатика най-вероятно, или бизнес.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

Както споменах по-горе, има доста различни групички с хора със сходни виждания и вкусове, което е повече от супер, но не мисля, че много от тях се стремят да създадат някакви отношения с хора извън групичките им. Със сигурност бихме могли да сме по-задружни, но не мисля, че е нужно и би довело до нещо много по-различно от това, което е в момента.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

съм сигурен дали изобщо ще има някой съвременен продуцент, който ще достигне титлата легенда. Може би най-сериозните претенденти за това са хора като Metro Boomin, Boi-1da, Murda Beatz и Mike Will Made It заради огромният им каталог от артисти, с които са работили и музика, която са произвели.

За съжаление, не смятам, че някой български бийтмейкър на този етап би постигнал световно признание като легенда.

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Канйе Уест винаги е бил най-голямото ми вдъхновение. Човек, който считам за гений в музиката създаващ тенденции и движещ музиката напред. Мисля че ако имах възможността да наблюдавам работния му процес и мисленето му, би променило изцяло как подхождам към музиката, която правя.

Ако съм ограничен до български икони, мисля, че би ми било много полезно да прекарам време, работейки с Мадматик. Човек, който винаги изскача с много абстрактни и различни бийтове и идеи за песни, винаги изпълнени брилянтно.


10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

Наскоро промених изцяло мнението си не само за парче, а за изпълнител. Много време не позволявах да разбера възхищението на всички към Young Thug и изобщо не давах шанс на музиката му. След като реших, че трябва да оставя всички предпоставки настрана, преслушах голяма част от дискографията му и не мисля, че някога съм грешал повече за нечие творчество. Един изключително уникален артист със завидна оригиналност.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?


Както казах в скорошното ми интервю за БМА: “В крайна сметка, това което прави нещо създадено от мен достойно за гордост, зависи от много други хора, но не и от мен. Не мисля, че има парче, от което се гордея, защото е някакъв връх в музикалното продуциране според мен или нещо такова.”

Все пак ако трябваше да изброя три:

1. Жлъч – Отело
2. F-act – Индиго
3. Ф4 – Спогодба (албумът, който излиза на 07.06 и е едно от най-добрите неща, в които съм бил замесен)

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

Току що споменах, че с момчетата от Ф4 (MishMash и PARKMAN) пускаме “Спогодба”. Албум, в който и тримата сме в пикова форма и дадохме всичко от себе си да е не само добър албум, а и незабравимо изживяване, слушайки го. Ще направим едно супер промо в Микстейп на 07.06 заедно с Гената, F-act и Тахома и със сигурност не искате да не сте там.

Приключваме и второ ЕР с Leena, с която вече изкарахме “Sooner or Later” и събира изключително много позитивни отзиви. Очаквайте го юли.

Доста вълнуващи колаборации се заформят зад кулисите, за които ще се чува повече, когато им дойде времето.

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Бъдете музиканти, имаме твърде много бийтмейкъри. Правете това защото ви пука и имате отношение, не защото е лесно и тренди.

 

Повече за Камен Колев “WARP” може да намерите на официалната му Facebook страница.