“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим и запознаем с Михаил Димитров “muhaill”. Той е главният виновник от страна на бийтове и звучене, който стой зад албумът на NDoe “Хиляди белези”.

Ето и какво ни сподели Михаил:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Всичко започна, когато бяхме деца и си играехме на рападжии. Бийтовете, с които разполагахме, не ми допадаха, та седнах и започнах да цъкам ACID Pro и FL. Впоследствие започнах да експериментирам със стиловете музика, които слушам, и преминах през трип хоп, реге, дъб, дръм н бейс, дъбстеп и какво ли не. Някъде около 2012-13г., обаче, спрях да отделям време за това хоби. Докато преди около две години, на по няколко водки, NDOE не ми подхвърли да му изпратя инструментали. Не разполагах с абсолютно никакви бийтове тогава и затова в следващите два месеца единствено слушах и правих музика. Година след тия водки албумът “Хиляди белези” беше готов.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

В миналото съм работил с доста артисти, в различни стилове, под различни псевдоними, но първият човек, с когото работих осъзнато и професионално, по начина, по който се изгражда и промотира един музикален продукт, е NDOE.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

С най-новото NDOE.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

В моя случай, уважение е най-малкото нещо, което получавам. Бих посъветвал всички бийтмейкъри да работят само с хора, с които се уважават и ценят взаимно.

5. …. а феновете?

По участията ни хората ме срещат и ми казват “евала”, което май е израз на уважение по нашите ширини.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Със същата страст се занимавам с още редица неща, които са маааалко по-прозаични и ще запазя за себе си.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

Като единици нивото е високо. Има брутално кадърни бийтмейкъри в бумбапа и трапа, от новата и старата школа. Фен съм на Гената, BOYATA, ArtimoX, Vitezz, Vitamin TZE, HRD, Madmatic, Roasty Suave. В момента като че ли се появяват наченки на бийтмейкърска общност и сякаш по-малките се кооперират по-активно. Гледам, че Артимокса постоянно изскача с интересни колаборации в саундклауд.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

Наскоро впечатление ми направиха Take a Daytrip. Имат интересен подход към бийтовете, супер музикални са. Въпрос на време е да се превърнат в легенди.

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Един ден ще работя с Kanye West и неговия екип.

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

Ммм, мисля, че не. Като продуцент, трябва да разбирам веднага потенциала на парчето… кое парче е супер яко и кое не, кое е за по-широка аудитория и кое е по-специфично и нишово.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?


Нося си всички “Хиляди белези” с гордост, като циганин златните зъби.

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

С NDOE и останалата част от екипа ни работим по развиване на лайв шоуто ни, което е чисто нов и различен проект. Включва много пеене без плейбеци, аутотюн наживо, синтезатори и свирня, балет, визии и т.н. Напът сме да реализираме още няколко клипа от албума ни. Предстои скоро да започнем активни записи по новия ни проект.

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Пожелавам им да бъдат смели и да слушат много и разнообразна музика. И да не им пука.

 

Повече за Михаил Димитров “muhaill” в може да намерите на официалният му Instagram профил.