“Върху бийтове на…” на Роберто Николов “Robbie Nikolov”

“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим един нов и доста интересен бийтмейкър за родната сцена, а именно Роберто Николов “Robbie Nikolov”.

Ето и какво ни сподели Роберто:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Всичко започна преди около 10 години, когато един приятел свиреше с китарата си по домашни купони. Аз исках да мога да свиря по същия начин. Купих си китара, записах се на уроци по пеене и започнах да се интересувам от авторска музика, кавъри и как да записвам идеите си дигитално. Преди около 2 години попаднах на Sound Ninja Academy, когато се научих да боравя с Ableton Live доста по-сериозно. От тогава гледам да го отварям възможно най-често, защото процеса по създаване на музика ми доставя адско удоволствие.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

Първият човек с когото съм работил се казва Robbie Nikolov хахаха. Колкото и да е странно, гледам да продуцирам музика най-вече за себе си. Напоследък почнах да се оглеждам и за други артисти, но главната ми цел не е толкова бийтмейкинг, колкото да развивам себе си като артист.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

От българската сцена, много би ми се искало да направя нещо с Жлъч, Григовор и Гената. От световната, мечта ми е да срещна Tom Misch, който е и голям мой inspiration.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

Забелязвам, че малкото хора, с които работя, винаги се отнасят с уважение към процеса зад създаването на тяхната продукция. За мен е важно, ако работя с някой, да видя че е разбран човек и имаме горе-долу еднакви интереси, иначе няма да е ползотворна работата, а ще е само за едните пари.

5. …. а феновете?

Мисля, че средно статистическия фен не се интересува много кой е създал бийта, как го е направил, какъв компресор и EQ са използвани и т.н. Ако парчето е баунси, или придава някакъв емоционален заряд и слушателя се разпознава в него, то тогава той е доволен от постигнатия резултат и дава нужното уважение чрез позитивни отзиви. Ако парчето не се хареса, поради липса на една от предните две причини, то крайния резултат е най-често хейт.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Все още се занимава и с нещо друго. От 9 до 6 работя като Маркетинг Специалист. В офиса през деня – в Ableton през нощта.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

От гледна точка на начинаещи бийтмейкъри – смятам, че има. Най-голямата общност беше създадена в последните години от пичовете от Sound Ninja. Те събраха много хора с интерес към продуцирането на музика и редовно организират семинари, уъркошове и събирания, в които се обсъжда всяка една част от процеса по създаване на музика. С каналът ми в ютуб, забелязвам също, че има доста начинаещи бийтмейкъри, които имат страшен интерес, но нямат никаква представа как да започнат. Може би се нуждаем от нещо по-голямо като общност, в която по-опитните помагат на тепърва.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

Не смятам, че има някой в България, който да е достигнал това ниво все още.

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Не са чак икони, но бих работил с Tom Misch и Kyle Beats – човекът, който ме надъха да си направя ютуб канал.

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

Доста често. Винаги първото слушане е малко по-странно, но колкото повече го слушаш, толкова повече те кефи.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?


Гордея се супер много с всичките си песни от първия ми самостоятелен албум “Не съм се родил научен”, в който направих всичко сам, от идеята, до записа, обработката и издаването. Последната ми песен “Лъвица” също получи доста добри отзиви и съм горд с постигнатия резултат. Песента, която направихме Mishmash също стана брутална.

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

В момента работя върху втория си самостоятелен албум и развиването на youtube канала ми, където качвам видеа, показващи развитието ми на музикант. Стремя се да достигна и да се срещам с хора, които се интересуват музика, за да можем да си помагаме заедно по пътя напред. Също така се опитвам да сформирам банда, с която да започна да правя повече живи участия. Много ме кефи да съм на сцена, и една от целите ми за тази година е да го правя повече.

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Пожелавам им да не спират да творят, защото колкото повече го правят, толкова по-добра ще става продукцията им. И не забравяйте за правилото за 10 000 часа.

Повече за Роберто Николов “Robbie Nikolov” може да намерите на официалният му YouTube канал.