“Върху бийтове на…” на Симеон Василев “SEMETO”

“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим и запознаем с Симеон Василев “SEMETO”. Освен виден “интернет калпазанин”, Симеон Василев “SEMETO” е и бийтмейкър. Работил е с имена като TRF, Scar, Area 51, Secta, MBT и други.

Ето и какво ни сподели Симеон:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Всъщност сам се забърках. В началото само писах, ходех по измислени батъли, кефех се доста на „олд скуула“, въпреки че предпочитам да не го наричам така. За едно момче на 15 години няма много начини да изкарва пари, следователно и нямах пари да си плащам инструменталите и обработките, реших да работя през лятото и с изкараните пари си накупя необходимата техника, която тогава беше един малък м аудио интерфейс, доста зле звучащи Mackie говорители и един микрофон. В процеса на работата си почнах да си позволявам по-високо ниво техника, слухът ми се разви супер много и гледам всеки ден да вдигам ниво.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

Първият човек, с който бачкахме, се казва Константин Александров, по-известен като SCAR. Тогава той, заедно с още няколко момчета, имаха едно таванско студио на име Area 51, което в последствие отиде към Балкантон. Тогава с Коцката учехме в 22ро, сега по късмет сме в един курс в Софийския.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

Доста хора са, главно са извън България. В България много ми се иска да работя с естрадни изпълнители. Винаги ми е било интересно да виждам сблъсъкът между поколенията и много искам да видя какво може да се случи, ако някоя легенда за старите поколения започне да прави модерен стил музика, но в същото време запази и особеностите на своят си стил. Симбиозата между двете неща би ми била доста интересна. От нашите среди, в интерес на истината бих бачкал с Мадматик, защото просто убива всичко живо, наскоро почнах доста да се кефя и на песните на BM, а предвид, че съм бачкал с МБТ вече, бих работил и с него. Като цяло те са единствените хора, които в момента ми идват на ум, но общо взето бих работил с всеки, който иска да прави музиката, заради музиката и който е истински отдаден на това. Мен това ме зарежда и ми доставя удоволствие.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

Смятам, че да, в повечето случаи. Разбира се, има доста млади момчета и момичета, които не са наясно с това как седят отношенията между различните процеси на работа, питат различни инженери и продюсъри за безплатни услуги, защото просто не са запознати с всичко, което се случва. Нормално е. И когато си избрал да се занимаваш с това, трябва да си готов просто по 10 пъти на ден да казваш не, вместо да ходиш да се оплакваш наляво-надясно, че хората не те били оценявали.

5. …. а феновете?

Феновете в повечето случаи са деца, или тинейджъри, на които просто не им пука как е направена една песен. Те оценяват крайния резултат, ако той е добър, значи ще им се хареса. Ако им се хареса, това съответно е комплимент към абсолютно всеки, замесен в един проект. Това за мен не е много хубаво, нито е много лошо, просто си е така. Може би в бъдеще нещата ще се променят.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Наистина нямам никаква идея. Може би с психология и глупости.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

Има хора, които искат да правят музика и хора, които искат да правят пари. Общо взето това са двете общности. Тази, която иска да прави музика, иронично, е на доста по-високо ниво.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

Надявам се всеки, който съм причислил към първата общност в отговора си към горния въпрос. Искрено ще се радвам.

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Абсолютно, на сто процента, с Травис Скот. Както и с инженера му, Майк Дийн.

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

Не.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?


„ВОЛЕ“ с ТРФ, понеже това е първият сериозен проект, с който съм горд и който стана прекрасно, „Мой, Стой“ на МБТ и Секта, защото аз и Марти Костакиев имахме привилегията да сме направили музиката зад колаборация, която години наред никой не си мислеше, че може да съществува.

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

Моя си музика, изцяло авторска, в която ще чувате прекрасният ми и доста обработен глас да казва различни думи.

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Бъдете истински и имайте реална оценка за себе си. Не гледайте човек по името му, а по това какво прави и защо го прави. Специално за хората, които искат да се занимават с бийтове – седнете и научете солфеж и хармония, защото щом искате да правите музика, трябва да можете да я правите. Аз поне така бих постъпил, може и да не съм прав.

Повече за Симеон Василев “SEMETO” може да намерите на официалният му Instagram профил.