“Върху бийтове на…” на Виктор Атанасов “VRX”

“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим Виктор Атанасов – VRX. Виктор е познато лице от челинджите на Роби Николов.

Ето и какво ни сподели Виктор:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Най- добрият ми приятел ме запали по електронната музика преди доста години. Тогава си помислих: няма ли да е готино аз да съм човекът, който я създава, а не само слушателя. Беше ми бедна фантазията в какво се забърквам. Разбираемо, първите ми опити бяха далеч от перфектни, но им си се кефих и се надъхвах сам. След като дойдох да уча в София реших да вдигна малко левълът и записах курсове за музикално продуциране академията на SoundNinja. Там положих здрави основи от към аранжимент, музикална теория, sound design и миксиране. След като завърших курса, продължих сам да надграждам и всеки ден правя по нещо ново.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

Първият човек с когото работих бе Мишмаш. Стана доста случайно- 2ма наши близки приятели учиха заедно и ни свързаха един с друг. Той се изкефи на нещата, които му бях пратил и така започна една дълга серия от проекти, която продължава и до ден днешен.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

Ако става на въпрос за български изпълнител – Боро Първи. А ако е за чуждестранен – Travis Scott, искам от първо лице да видя какви са му настройките на аутотюна.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

Всеки себеуважащ се изпълнител цени времето и труда на своят бийтмейкър/продуцент. Съответно, когато бийтмейкърът види, че от другата страна ценят неговият труд, той ще даде 110% от себе си. Така се получават най- добрите проекти. И да отговоря конкретно на въпроса – ДА.

5. …. а феновете?

Определено да. Бийтмейкърите в България вече са доста разпознаваеми и то напълно заслужено.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Наистина си нямам идея и не искам да разбирам.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

АБСОЛЮТНО ДА!!! От моят личен опит, бийтмейкърите, с които съм работил, винаги си помагаме и се стараем заедно да надградим. Под помагаме можете да разбирате: изпращаме си семпли, пращаме си бийтове един друг и си даваме feedback, правим общи проекти- като по този начин всеки научава по нещо от другия.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

1. Calvin Harris – каквото и да докосне става хит
2. Hans Zimmer – модерният Моцарт. Препоръчвам му Masterclass-ът за всички, които не са го гледали.
3. Flume – със своята безгранична креативност
4. Ramin Djawadi – човекът, който придава живот на голяма част от филмите/сериалите във фантастиката

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Тук ще кажа 2 имена: Flume и Hans Zimmer. Единият прави най- експериемнталната и уникална музика в днешно време, а другия- най- емоционалната! You get the best of both worlds .

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

На цели албуми ми се е случвало да си променя мнението след повторно слушане. Просто трябва да си в правилното настроение и без предрасъдъци, за да оцениш нещо подобаващо.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?


1. Ремиксът на песента на Мила Роберт- Такт. Стараех се да съм креативен на макс.
2. Съвместният ни албум с MishMash “Извънземен”.
3. Още не е излязъл, но се надявам в най- скоро време всеки да има възможността да го чуе.

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

В последните месеци съм на EDM вълна, тъй като в тази среда се чувствам най- креативен и има известна доза предизвикателство. Надявам се в близките месеци да чуете EDM звучене от мен.

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Процесът е дълъг, но си заслужава. Няма да видите някакво внезапно подобрение за 1 ден или 1 седмица, но едно от най-яките чувства е като преслушаш стар свой проект и сам започнеш да си намираш грешки- тогава осъзнаваш, че вървиш в правилната посока. Живота е маратон, а не спринт, така че отделете достатъчно време, любов и старание към нещо и резултатите сами ше дойдат.

Повече за Виктор Атанасов “VRX” може да намерите на официалният му Instagram профил.