“Върху бийтове на…” на Жулиен Станев “JS”

“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим и запознаем с Жулиен Станев “JS”. Работил е с имена като: 100KILA, Гери-Никол, V:RGO, TRF, MBT, MurdaBoyz, ACBG и много други.

Ето и какво ни сподели Жулиен:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Всичко започна в края на вече далечната 2009-та година, когато случайно попаднах на клип в Youtube как Vybe Beatz разцъкваше някакъв “Dirty South” бийт на FL. И понеже, от както се помня, винаги съм слушал страшно много музика (главно рап), това веднага ми грабна вниманието. Реших да опитам и в последствие това стана главното ми занимание и до днес.


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

От самото начало си качвах нещата в Soundcloud и до 2014-та година работих само със случайни хора от чужбина (никой известен), които искаха да си купят бийт от мен. Докато случайно не се запознах с Георги “D-Zasta” Киров, с когото ми е първата българска колаборация върху песента “Страхове”.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

За мое огромно щастие, няма български изпълнител, с когото да съм искал да направя песен и да не съм го направил. Винаги съм бил отворен към нови проекти, с когото и да е. Стига да ми хареса, бих се включил. Но ако говорим за световната сцена, имената са безброй, включвайки повечето mainstream изпълнители.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

Тук нещата са доста относителни и ако става въпрос за уважение, опира до човека, с когото работиш. Реално погледнато, ние (бийтмейкърите и продуцентите) също сме артисти и трябва да се държим като такива, за да бъдем доволно признати. Проблема, който се усеща от всеки, който прави музика не идва от изпълнителите, а от законите, които защитават правата над музиката ни.

5. …. а феновете?

Всичко, което правим е за тях! Може би трябва да се научат да си купуват музиката, която слушат, за да имаме стимула да продължим да го правим все по-сериозно.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Дори и не съм се замислял какво би могло да е. Вероятно вече щях да съм завършил Военноморското училище във Варна и да съм на далеч по корабите.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

Общност по-скоро не. В началото познавах само един човек, които правеше бийтове. Но в последните 2-3 години все повече хора изкачат с бруталните идеи и песни. Харесва ми това, че няма завист и винаги бихме се съпортнали. Тук е мястото да поздравя всички колеги, които четат. Индустрията е в наще ръце. Мачкаме ги!

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

Всеки, който има искрата в себе си и го иска достатъчно, би стигнал далеч. Нужен е, разбира се, и малко късмет.

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Много са, затова ще изброя първите, за които се сещам: Travis Scott, Drake, Gucci Mane, Wiz Khalifa, Kendrick Lamar, Lil Skies, Gunnа.

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

Това се случва почти всеки път. Реално първото впечатление е най-важно или поне така казват хората, но често ми се случва да се зарибя по песен при 2-ро или 3-то слушане.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?


MBT x MARSO – Знаеш
V:rgo ft. TRF – Slow Down
Geri-Nikol ft. 100 KILA – Напрао ги убивам

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

Работя по много проекти и постоянно изкачат нови и нови. Ще се чуе скоро!

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Никога не съм харесвал пожеланията, но мисля, че Здравето е най-важно. А на тези, които тепърва започват да се занимават с музика, ще пожелая търпение, отдаденост и успех. В крайна сметка, постоянството и късмета са ключа към всяко едно постижение в живота.

 

Повече за Жулиен Станев “JS” в може да намерите на официалната му Facebook страница.