“Върху бийтове на…” Светлин Къслев

“Върху бийтове на…“ е рубрика в 359hiphop, в която всяка седмица пред еднакви въпроси ще застанат една от най-важните части при създаването на едно парче, а именно бийтмейкарът.

Днес в рубриката ни имаме удоволствието да ви представим и запознаем с Светлин Къслев. Работил е и стои зад проектите на редица изпълнители като: Веси Бонева, 100KILA, Миро( от Каризма ), Diona и т.н.

Ето и какво ни сподели Светлин:

1. Как започна всичко? Кой/какво те забърка в това да искаш да си най-важната част от създаването на едно парче?

Пуснах се в това изпитание абсолютно на сляпо. Първите стъпки направих в едно приятелче, буквално в неговата стая на едно пиано,компютър и идеи. Идеи които не знаех накъде отиват и как се оформят. Въпреки това първият бийт който направих и то какъв е… Устата – Нови таланти. Бомбааа!


2. Кой беше първият човек с който си работил и как стана така че да работите заедно?

Първият човек беше именно точно Устата. В онези години когато всичко се ротираше много,ама адски много и беше вълнуващо за мен. След това започнах да прохождам и да се уча, да, буквално аз започнах да се уча след първата песен.

3. А с кой би ти се искало да работиш, а все още не си?

Със сигурност искам да работя с чуждестранен изпълнител. В България да не кажа голяма дума нооо… няма изпълнител с който да не съм работил и да не съм се докоснал – както и той до мен. Чужд изпълнител, защото те работят напълно различно и ми е интересно как протича процеса на създаване. В момента имам възможността да се сблъскам с Арабския свят където правя един бийт на доста известен изпълнител! Мисля че съм на финалната права и ще се чуе скоро.

4. Според теб българските изпълнители отдават ли нужното уважение към хората, които реално стоят зад тяхната продукция и без които не би съществувало едно парче?

Да, според мен започна да се споменава името на екипа и всички работили по създаването на песента.

5. …. а феновете?

Феновете мисля, че те са още далече от това да се интересуват от това кой е правил бийта примерно.

6. Ако не се беше забъркал толкова дълбоко в музика с какво други би се занимавал?

Със сигурност щеше да е музика. Tя седи в мен толкова дълбоко, че ако не я изкарам ще гръмна, честно.

7. Според теб, има ли Българска бийтмейкърска общност и на какво ниво е?

Бийтмейкърска общност няма според мен и ако мога нещо да си позволя да кажа тук то е следното: Трябва да бъдем по единни и да работим заедно дори – където може и ако трябва разбира се!!! Много се дразня на това че всеки се мисли за “голямата работа” или че е направил най-добрият бийт. Няма такова нещо! Даваш най-доброто от себе си и то винаги ще бъде оценено и с времето може да се получи обратният ефект – бийт който си мислиш че не е добър става огромен пример.

8. Според теб, кой от съвременните биймейкъри и продуценти ще се превърне в легендарна емблема на световната сцена?

Този който не спира да експериментира и със сигурност ще е музикант.

9. Ако имаш възможността за един ден да работиш с някой от иконите в областта по проект, кой би бил той?

Не знам. Аз бих работил с хора които не са точно икони, но от които да науча нещо ново, което да разработя по свои собствен начин и прекарал през моята призма, така че да надграждам винаги. Но все пак леко си мечтая да се срещна с този великан Pharell Williams.

10. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за дадено парче при поврорното му слушане/гледане?

Много трудно променям изцяло мнението си, тъй като имам слух достатъчно добър за да мога да преценя едно парче дали е добро или не още от първо слушане.


11. Кои са трите проекта с които най-много се гордееш, че си работил по тях?


Веси Бонева – Родината
Галя – Другата част
100 Кила – Няма такава жена

12. По какво работиш напоследък и какво ново може да очакваме скоро от теб?

Напоследък толкова много проекта съм захванал, че даже и доста различни един от друг. Има Хип Хоп, има ПОП, има фънки нотки, има акустични мои интерпретации на мои песни. Ще изненадам хората с няколко проекта по който работа от година, че и повече – Диона, Веси Бонева и 100 Кила са в основата. Започвам да продуцирам и нови артисти с които ще изградя един много прекрасен Starlight екип.

13. Пожелай нещо на хората, които четат това и на тези които искат, но все още не са започнали да се занимават с биймейкинг/продуцентство.

Пожелавам на първо място много здраве, желая много вдъхновение, хъс, преследване на целите и да Винаги имайте ЦЕЛ!!!

 

Повече за Светлин Къслев може да намерите на официалната му Facebook страница.